Dankzij mijn lidmaatschap van het IASLC Tobacco Control Committee dat elke maand telefonisch met 18 landen een conference call heeft is , ondanks de Nederlandse voertaal van onze rechtszaak,  wereldwijd aandacht gekomen voor onze rechtszaak onder leiding van de advocaat Phon van den Biesen, tegen de Staat der Nederlanden, die gaat over het negeren van het WHO accoord FCTC 5.3 waarin staat dat de Nederlandse overheid geen ontmoetingen mag hebben met de tabaksindustrie. Middels honderden WOB (wet op openbaar bestuur)  procedures hebben we aangetoond dat dat wel degelijk op grote schaal gebeurt. De rechter vindt de omschrijving 5.3 helaas niet expliciet genoeg om recht aan te ontlenen, maar Staatssecretaris van Rijn- VWS-  heeft een verduidelijkings brief geschreven aan alle overheidsinstanties: Eerste en Tweede Kamer , gemeentes dat er op geen enkele manier contact mag zijn met de tabaksindustrie (tenzij achteraf om een nieuwe maatregel door te geven) Geen onderonsjes, geen BBQ ’s meer, niet samen gezellig het strand of de stad schoonmaken van peuken.
De tabaksindustrie zal via haar lobbyisten en sponsoring van goede doelen  (AIDS fonds, Rijksmuseum, voedselfonds etc) haar weg toch nog wel vinden, maar niet meer via de overheid…………
News from the IASLC Tobacco Control Committee
Remarkable Individual Contributions
Journal of Thoracic Oncology Vol. 11 No. 2

Dutch pulmonologists Wanda de Kanter and Pauline Dekker, founders of Youth Smoking PreventionFoundation, can take some credit for shaking up the Dutch government’s interaction with the tobacco in-dustry. The Foundation challenged the government’s adherence to the principles of Article 5.3 of theFramework Convention on Tobacco Control (
http://ash.org/court-case-against-dutch-state/). If you never remember another article, or even another Shakespearian quote, remember Article 5.3. Burn it on yourbrain. It says,
In setting and implementing their public health policies with respect to tobacco control, Parties shall act to protectthese policies from commercial and other vested interests of the tobacco industry in accordance with national law.
This means that governments should not let tobacco companies push them around. It’s the kind of thing thatmakes Philip Morris really, really mad and then take on governments in the courts (as it has done with Australiaover plain packaging, $50 million later and counting). The court in the Hague ruled against the Dutch Foun-dation over its request that the Dutch government comply with Article 5.3 (the government has reversed de-cisions on smoking bans in bars and has reduced funding for anti-smoking groups, allegedly because of inappropriate concessions to tobacco lobbyists), saying that the Foundation is not in a legally robust position
request to ask for for compliance with Article 5.3 (http://www.bbc.com/news/world-europe16797862).
Despite this loss in court, there has been a win in life. There has been clarification of the relationship betweenthe tobacco industry and the Dutch government which has put together a policy document entitled,“Clarifi-cation implementation Article 5.3 WHO Framework Convention”that makes it quite clear how government should behave in relation to the tobacco industry and, according to Dr de Kanter,“It means that from now onthe doors of government are closed forthe tobacco industry and its lobbyists”(http://ash.org/court-case-against-dutch-state/).

 

 

 

 

Journal of Thoracic Oncology Vol. 11 No. 2
Advertentie