Aangifte in voorbereiding tegen tabaksindustrie- persbericht van Meijering , van Kleef, Ficq & van der Werf advocaten kantoor 

http://www.sickofsmoking.nl

 

Enige tijd geleden is ons kantoor benaderd door cliënte Anne Marie van Veen (42 jaar, moeder van 4 kinderen) met het verzoek te onderzoeken of het mogelijk is om succesvol aangifte te doen tegen de tabaksindustrie.

 

Anne Marie van Veen heeft sinds haar zeer vroege jeugd gerookt en is inmiddels gestopt sinds ze gediagnosticeerd is met longkanker. Zij heeft de sterke wens te voorkomen dat haar kinderen en andere kinderen in de toekomst ten prooi vallen aan de tabaksindustrie. Na het zien van de film ‘De Vervangers’, waarin duidelijk wordt dat de tabaksindustrie jonge kinderen ziet als vervangers voor rokers die vroegtijdig overlijden, wist zij het zeker: Mijn kinderen krijgen ze niet.

Advocaat mr. Bénédicte Ficq heeft vanavond in het televisie programma RTL Late Night aangekondigd dat de aangifte inmiddels in voorbereiding is en zich richt op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of de poging daartoe, dan wel het opzettelijk benadelen van de gezondheid. Binnen afzienbare termijn zal de aangifte worden afgerond en worden ingediend bij het Openbaar Ministerie met het verzoek tot vervolging over te gaan. Doordat tabaksproducenten sigaretten produceren en in de verkoop brengen, terwijl deze sigaretten zijn ontworpen met het doel de gebruiker zo snel mogelijk verslaafd te maken,  waarna de eenmaal verslaafde roker grote gezondheidsschade oploopt, maken de tabaksproducenten zich in onze visie mogelijk schuldig aan strafbaar handelen.

 

Het feit dat de verslaafde roker zelf de keuze maakt om sigaretten te roken rechtvaardigt het handelen van tabaksproducenten in onze visie niet. De keuzevrijheid van de verslaafde roker wordt namelijk doelbewust beïnvloed door het toevoegen van verslavende stoffen (nicotine en additieven) aan de sigaret met het oog om die keuzevrijheid te beperken. Dit klemt des te meer nu juist kinderen en jong volwassenen op deze wijze verslaafd worden gemaakt aan de giftige sigaretten.

 

Ook het feit dat de overheid de productie en verkoop van sigaretten niet heeft verboden rechtvaardigt het handelen van tabaksproducenten niet. Het opzettelijk en met voorbedachte rade toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of het benadelen van de gezondheid is immers strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Het feit dat de overheid het produceren en verkopen van sigaretten niet heeft verboden is in onze visie geen strafrechtelijk relevante grond om geen strafbaar handelen aan te nemen.

 

Anne Marie van Veen wil naast het starten van de rechtszaak ook een beweging starten waarmee een collectief protest tegen de praktijken van de tabaksindustrie doel is. Deze website, http://www.sickofsmoking.nl is voor iedereen die letterlijk en figuurlijk ziek is van of door roken. Vanavond deed Anne Marie bij RTL Late Night een emotionele oproep: Help mij in deze strijd, maak het onze strijd en kom ook in actie!

 

Voor meer informatie en/of een interview over de voorgenomen aangifte kan er contact opgenomen worden met mr. Bénédicte Ficq (020-6166676).

 

Voor meer informatie, aanvragen van beeldmateriaal of een interview over Sick of Smoking kan er contact opgenomen worden met Petri Rouwenhorst (06- 247 784 76) | info@sickofsmoking.nl | www.sickofsmoking.nl

 

Amsterdam, 28 april 2016

Advertentie