‘Je kunt meer dan je denkt, ook stoppen met roken’

Longarts Wanda de Kanter hield op 3 oktober een motiverende lezing voor rokers. En motiverend was het. Zo’n 60 rokers en niet-rokers kregen in een uur tijd een college over hoe een verslaving werkt, wat de tabaksindustrie doet om sigaretten extra verslavend te maken, maar vooral de boodschap: als roker ben je geen loser, roken is een ernstige verslaving. Als je wilt stoppen, onderzoek dan je motieven om te roken, maak een stopplan en houdt er rekening mee dat je een periode van rouw doormaakt.

Wanda vroeg de rokers waarom ze roken. De motieven om te roken, zijn universeel zo bleek: het is lekker, roken is een beloning, het is gezellig, het helpt bij stress, het biedt troost. Ook naar de redenen om te stoppen werd gevraagd. Ook die bleken te overlappen: gezondheid, conditie, geld, stank, paria van de samenleving, voor de volgende generatie ( mijn kinderen het goede voorbeeld geven) en vrij willen zijn, niet verslaafd meer.

En dan de harde feiten over roken: 2 miljoen van de huidige 4 miljoen rokers zullen sterven aan roken gerelateerde ziektes, waarvan 1 miljoen voor z’n pensioen. Jaarlijks zijn er 20.000 tabaksdoden te betreuren. Dit betekent dat er per dag 69 mensen sterven als gevolg van roken. Roken veroorzaakt niet alleen longkanker maar is verantwoordelijk voor … 30% van alle kankersterfte in Nederland . Daarnaast is roken van invloed op het ontstaan van o.a. chronische ziektes zoals COPD, hart en hersen-falen, diabetes en reumatoïde artritis, maar ook buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, erectiestoornissen en vroeggeboortes. En alsof het nog niet genoeg is: het risico op een hartinfarct is drie tot zes keer zo hoog bij rokers ten opzichte van niet rokers.

Maar waarom is het dan zo moeilijk om te stoppen terwijl je weet dat roken zo slecht is? Wanda de Kanter: “ Roken is een van de heftigste verslavingen. Als je een sigaret opsteekt, bereikt nicotine binnen 7 seconden het genotscentrum van je hersenen. Na een half uur daalt je nicotine spiegel en ontstaan ontwenningsverschijnselen die aanvoelen als stress. Onbewust ontstaat de drang om het nicotinegehalte weer te verhogen: door een nieuwe sigaret op te steken. Hierdoor verdwijnen de onrust gevoelens waardoor je automatisch denkt dat roken tegen stress helpt. Feit is dat roken stress erger maakt, maar alleen de ontwenningsverschijnselen bestrijdt die aanvoelen als stress. Dit mechanisme herhaalt zich de hele dag. Omdat de kick zo snel ontstaat na inhaleren van de sigaret koppelt de roker de sigaret – onbewust en automatisch aan allerlei momenten op de dag: kopje koffie- sigaretje erbij. ( de Pavlov reflex) Dit is dan ook de reden dat als je allang gestopt bent met roken je zomaar ineens met een sigaret in je hand kan komen te staan en je terugvalt in je verslaving. ( de geestelijke verslaving) .”

Maar hoe dan toch te stoppen met roken? De adviezen van Wanda de Kanter zijn helder: “Belangrijk is om gedachtenkronkels te vervangen door feiten: ‘Stress neemt toe door onthoudingsverschijnselen. Dat is vervelend, maar wel logisch, want ik stop met deze verslaving. Gelukkig is dit een tijdelijk probleem.’ En maak een stopplan, je kunt je hierbij laten helpen door je huisarts en door Rookstopcoaches. Andere tips: gooi alle rookwaar weg, vraag om steun van je omgeving en wees voorbereid op gevoelens van rouw. En vooral: realiseer je dat je meer kunt dan je denkt. Ook stoppen met roken kan lukken!

Wil je ondersteuning bij het stoppen met roken?
je kunt je aanmelden voor informatie en / of een intakegesprek bij de afdeling Health Services van het Antoni van Leeuwenhoek: k.slegh@nki.nl of 020 512 2888. De afdeling Health Services werkt met interne en externe rookstopcoaches.

Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden:
–                de eigen huisarts
–                Rookstopcoach Antoni van Leeuwenhoek: k.slegh@nki.nl of 020 512 2888
–                Rookstoppoli Slotervaart Ziekenhuis te Amsterdam: www.rookstoppolikliniek.slz.nl,
rookstoppoli@slz.nl, 020 512 5181. Een verwijsbref van je huisarts is noodzakelijk.
–                Rookstopcoach Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk
www.rkz.nl/rookstoppoli, rookstoppoli@rkz.nl, 0251 265 247. Aanmelden is alleen mogelijk met een
verwijzing van de huisarts, bedrijfsarts of via uw specialist.
–                Jellinek, rookstopbegeleiding verslavingskliniek te Amsterdam, http://www.jellinek.nl

Meer informatie:
–                Het (luitser) boek “Nederland Stopt! Met roken”
–                www.nederlandstopt.nu (stappen plan)
–                –                www.rokeninfo.nl
–                www.ikstopnu.nl
–                www.stoptober.nl

 

Advertentie