Deze column verscheen in 2013 van de hand van Youp van ’t Hek o.a naar aanleiding van de oprichting van http://www.tabaknee.nl : een website die de tentakels van de  tabakslobby laat zien in Nederland  

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/16/harde-noten-a1463305

Toen Robert M. deze week aan de rechtbank vroeg of hij zijn hoger beroep kon intrekken, dacht ik: misschien ambieert hij wel een andere functie. Paus leek mij wat hoog gegrepen, maar adviseur van het conclaaf dat op dat moment in het Vaticaan plaatsvond was in mijn ogen een reële optie. Assistent van de Amerikaanse kardinaal Mahony, een kinderpornokenner bij uitstek, vond ik wel wat voor Robert. Mahony troostte in zijn potente jaren alle door zijn kapelaans misbruikte misdienaars. „Waar doet het au? Zal papa er wat zalf op smeren?”

Zal die Mahony ook voor de nieuwe paus gestemd hebben? Paus Franciscus, de eenvoudige Argentijn die je op een archieffoto nog een hostie in de mond van Videla ziet proppen. Ik wist helemaal niet dat die Videla rooms was. Dat hij daar toen nog tijd voor had!

Toen de witte rook uit het schoorsteentje op de Sixtijnse Kapel kringelde, was de eerste aan wie ik dacht: Hans Hillen. Die klaart dit klusje namens Philip Morris, dacht ik meteen. En Elco Brinkman heeft de sigaret voor hem opgestoken. CDA’er dan Elco kan je niet worden. Als commissaris van de longkankergigant Marlboro zat hij ook nog in een of ander adviesorgaan bij de VU. Dus sprak hij met wat gereformeerde dokters over het terugdringen van longkanker en meteen daarna stuurde zijn chauffeur hem richting de nicotinegigant Philip Morris in Bergen op Zoom, die hij ging adviseren hoe ze meer kankerstaafjes konden verkopen. Geweldig toch? De moeder van minister Asscher zit ook in het clubje van de longkankerbevorderaars.

Dus die hoort op de verjaardag van haar zoon Lodewijk wat de regering van plan is om tegen de tabaksmaffia te gaan doen en twittert dat meteen door aan de directie van de sigarettenboer. Heerlijk land. Zowel Hansje als Elco als de mama van Lodewijk zijn boos op de ongeruste longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, die de ontmaskerende website tabaknee.nl zijn gestart. Doorgaan dames! Keihard doorgaan. En voed je moeder eens op, Lodewijk. Word op haar eens net zo boos als op de Marokkaanse clubs die dreigen om niet meer op je te stemmen.

Het lekkerste nieuws kwam deze week van John Ewbank, de huisbard van Marco Borsato, die de muziek voor een liedje mocht maken dat verstandelijk gehandicapt en bejaard Nederland op 30 april voor de nieuwe koning gaat zingen. John liet het melodietje afgelopen dinsdag in De Wereld Draait Door horen en daarna ontploften Facebook en Twitter van de verontwaardiging. Dit was gewoon gejat van ene Matt Redman, een christelijke stadionzanger uit Amerika. Het melodietje leek niet op zijn lied 10.000 Reasons, het was het gewoon. Noot voor noot voor noot hetzelfde. De volgende dag kwam John terug bij Matthijs, kreeg het nummer te horen en in plaats van dat hij „sorry” zei en aankondigde dat hij gauw iets nieuws ging maken, vertelde hij schaamteloos dat het lied gewoon doorgaat. De commissie die deze Assurancetourix de opdracht had gegeven, gaat daarmee akkoord. Het zegt veel over ons land. Wij, volk van graaibankiers, spuitwielrenners, longkankerbevorderende politici, artsen die hun eed vergeten zijn, zorgverzekeraars die hun klanten vernederen, voedselsjoemelaars die de supermarkten volstouwen met ziektes, dat volk zingt op van Redman gejatte muziek een door henzelf in elkaar geflanst sinterklaasgedicht. En iedereen gaat akkoord met dit jatwerk. Niemand schaamt zich dat we dit doen. Het showbizzgepeupel zal uit volle borst meezingen. Alle Gordons en andere toppers zullen een aanslag op de trommelvliezen van Lex en Max doen. Misschien perst de nieuwe koningin er nog een traantje uit. Dat is goed voor de roddelbladenomzet. Is het een idee om die Emile Ratelband de maat te laten slaan? Met een skistok. Of zit hij dan al vast onder de bijnaam Ratelbrand?

En de oude Zorreguieta? Die zit op 30 april lekker herinneringen op te halen met de paus! Op 1 mei mag hij ons land weer in. Eerste vraag die hij op Schiphol stelt? Mag ik hier roken?

 

Advertentie