https://www.nhnieuws.nl/nieuws/273094/wanda-de-kanter-maakt-een-vuist-tegen-de-tabaksindustrie

De Kanter rookte zelf ruim 30 jaar. Ze besloot er iets aan te doen toen haar dochter erachter kwam en doodsbang was, omdat zij roken associeerde met de dood. Wat bleek? Het was geen slechte gewoonte, het was een hardnekkige verslaving waar nog niet zo makkelijk vanaf te komen viel. 

En dus schreef ze een boek. En toen dat niet genoeg bleek, schreef ze nog een boek en richtte ze een stoppoli op. In 2009 begon ze de stichting Rookpreventie Jeugd, om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. “Ik wil niemand betuttelen, of rokers iets afnemen. Ik wil zorgen dat kinderen niet beginnen met roken.”

Procedure na procedure

In 2013 begon ze met procederen tegen de overheid en de tabaksindustrie, vooral om roken minder toegankelijk te maken en de invloed van de tabaksindustrie binnen de overheid af te bouwen. 

Na veel procederen en meerdere rechtszaken lukte het De Kanter om aan tafel te zitten bij de ontwikkeling van een preventieakkoord in Nederland. Op het laatste moment kreeg ze echter te horen dat een aantal belangrijke zaken, waaronder het verminderen van het aantal verkooppunten en het structureel verhogen van de prijs van sigaretten, niet doorgingen. Volgens De Kanter komt dit omdat de lobby op het allerlaatste moment het kabinet toch over heeft weten te halen. 

Advertentie