Link naar Podcast 16-5-2021

Deze week schetst Hans Smit het culturele landschap van longarts en anti-tabaks activiste Wanda de Kanter. Zij vertelt hoe het boek ‘De Zwarte met het Witte Hart’ van Arthur Japin haar ogen opende over onder andere de slavernij: en hoe een groot aandeel Nederland daarin heeft gehad. Hoe de kwetsbaarheid van fotograaf Erwin Olaf strijdbaar maakt. Over de prachtige tentoonstelling Im Wald en April Fool bij Ron Mandos in Amsterdam. Een gesprek over verslaving en uitbuiting. En over vriendschap, liefde en samen het leven bezingen. Over de ruiter te paard in het Betty Guggenheim Museum in Venetie van Marino Marini. Het paard dat staat voor het onderbuik gevoel, het dwingende onbewuste. De tassen van Hester van Eeghen voor de Nederlandse vrouw staat voor Italiaans Dutch Design. De Pastorale door manlief en dochter in het leukste Cafe Chantant van Nederland : Kapitein Zeppos in Amsterdam, nu gezongen door Ramses Shaffey en Liesbeth List.

Onze strafrechtadvocaat Benedicte Ficq van Sick of Smoking belt in. En Arthur Japin vraagt zich of wij familie zijn….

Hans Smit is geboren Beverwijker, dat is waar het ziekenhuis staat waar ik nu net weer een paar maanden waarneem door de drukte van de corona crisis.

Met een prachtige intense muzikale omlijsting door Teun Faber, met als einde speciaal voor mij gekozen: Everybody knows van Leonard Cohen door het Calmus Ensemble. De voorbereiding van Lenny Tamerus was uitgebreid: zij wist er een mooie mix van te maken zodat het soms luchtig soms de diepte in ging.

Muziek : Pablo Casals, Eric Clapton, Andree Bonhomme, Johan Sebastian Bach en Joaquin Rodrigo, Anoniem- l’Arpeggiata, Leonard Bernstein, Caroline Shaw, Ballake Sissoko, Mozart- Ronald Brautigam, Melanie Bonis, Fant de Kanter Abboen Christianne Stotijn, Bach, Shaffey, Pastorale, Nicola Matteis, Leonard Cohen en Pablo Casals

Advertentie