Gepubliceerd op artsennet.nl, maart 2013

DNA-paspoort: rookbewijs

Pauw & Witteman: In de nabije toekomst kan je bij de geboorte voor duizend euro een DNA-print van je baby laten maken. Dat zou echt geweldig zijn: je kan dan bijvoorbeeld zien dat je zo’n gunstig erfelijk profiel hebt, dat je je kind gewoon vrijelijk kan laten roken. Dat ie net als die dikke Indonesische YouTube kleuter vrolijk rokend de wereld in kan gaan.

Misschien heeft ie zelfs wel het ‘Churchill-gen’:  mijn opa rookte twee pakjes per dag, hij dronk een fles whiskey en hij werd toch 100 jaar oud….

Media: de uitzondering

De media laten altijd de uitzondering zien. De saaie ellende van de waarheid, de alledaagse dag is niet de moeite van het vertonen waard. Statistiek is niet het sterkste punt van de mens. Als er 10 eendjes over de snelweg lopen komt er ook wel eentje aan de overkant. Dat eendje komt in de krant, die 9 die uit elkaar spatten niet.

De journalist die zelf rookt wordt natuurlijk ook blij van die rokende oma die honderd wordt. Hij zet die met liefde op de voorpagina van de grootste ochtendkrant. Dat versterkt zijn eigen gevoel van veiligheid. Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Dit gegeven is de waarheid. Van de journalist en van de lezer.

Professor Westerhoff

Van de media begrijp je de hang naar uitzonderlijk nieuws. Van de rokende journalist begrijp je dat hij graag een gezonde oude roker wil afbeelden om zijn gedachtenkronkels te voeden die zijn rookgedrag kunnen onderhouden.

Maar van een professor verwacht je toch iets meer. Hij zou kennis moeten hebben van getallen, epidemiologie en statistiek. En het liefst zou hij ook zijn maatschappelijke rol moeten oppakken als hij zo graag op de televisie komt met uitzonderlijk nieuws.

Het is ten eerste aperte onzin dat je van roken alleen maar longkanker krijgt. 30% van alle kankers worden veroorzaakt door tabak. Verder is 30% van de vroegtijdige sterfte aan hartinfarcten en beroertes toe te schrijven aan roken.

Professor Westerhoff voedt de gedachtekronkels van de rokers met een vaag gevoel van veiligheid in de toekomst. En niemand spreekt hem tegen. Fact free professor

nu.nl: DNA-kaart baby legt aanleg ziektes bloot

nationaalkompas.nl: Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van roken

Advertentie