Gepubliceerd in FAB Magazine, 5 februari 2014

Wat er aan vooraf ging: mevrouw Vrientjes, 51 jaar, is een stugge roker en is op het nieuws van de screenings CT van de longen af gekomen. Zij heeft geen klachten maar haar moeder overleed op haar 51e aan longkanker. Zij kan niet meer slapen van angst. Roken helpt tegen stress “Goed, ik mag het met u over roken hebben vandaag.” Zij knikt. “Waarom rookt u?” “Ik vind het lekker, gezellig, het is mijn maatje. Het helpt tegen stress. En als ik hard gewerkt heb is het een soort time out, een momentje voor mezelf.

Ik sta er mee op en ik ga er mee naar bed.”
“En wat zouden voor u de redenen om te stoppen kunnen zijn?”
“Het is zo duur, ik rook een pakje per dag, dus dat is zo’n 2000 euro per jaar. En ik word er rimpelig van, vooral die rimpeltjes rond mijn mond noemde mijn dochter laatst een “anus” mond. Ik ruik naar rook. En ja natuurlijk omdat ik bang ben longkanker te krijgen, net als mijn moeder.

De kinderen

“Dus als ik het goed begrijp rookt u, omdat u het lekker en gezellig vindt, als beloning en ter ontspanning. Tegelijkertijd wilt u graag stoppen voor het geld, de stank, de rimpeltjes en de angst om hetzelfde te krijgen als uw moeder. Ben ik zo volledig?” “En voor de kinderen”, zegt zij dan, “ik wil niet dat mijn kinderen ook zo jong hun moeder verliezen”.

Ik vraag of ik haar informatie mag geven over hoe de verslaving werkt; dat nicotine binnen zeven seconden in je hersenen het beloningssysteem kaapt. Alles is leuker en lekkerder met een sigaret, zolang je rookt en zolang je verslaafd bent. Een half uur na een sigaret daalt de nicotine en voel je onrust. Die gevoelens van onrust los je alleen maar op met een volgende sigaret. Zo denk je onbewust dat roken tegen stress helpt. Rokers zijn juist gestresster.

Geestelijk verslaafd

Door de acute bevrediging koppel je de sigaret aan alles wat je doet op een dag. Kopje koffie: sigaret erbij. Boos: sigaret erbij. Dat heet geestelijke verslaving. De lichamelijke verslaving valt mee en is na een paar weken over. De geestelijke verslaving duurt maanden, soms langer. Als je een hunkering krijgt naar een sigaret, bedenk dan dat zo’n zucht maar drie minuten duurt. En dat je net zoals je een klein kind of een hond opvoedt, moet zeggen tegen jezelf: nee is nee. Je zult merken dat de hunkeringen langzaam afnemen.

Ik adviseer mevrouw Vrientjes een goed voorbereid plan te maken om te stoppen. Stoppen is makkelijk, gestopt blijven is het plan.

De CT scan laat geen afwijkingen zien.

 

Advertentie