Gepubliceerd in Fabmagazine, 22 april 2014

Ik schrijf deze brief in plaats van op iedereen apart te reageren. Het aantal reacties was te groot om er afzonderlijk op te reageren. In mijn column over de elektronische sigaret heb ik een aantal mensen tekort gedaan.

Tabaksindustrie of real life?

Omdat er miljarden nicotine ampullen voor de elektronische sigaret door de tabaksindustrie gemaakt zijn en ik de marketing strategie van de tabaksindustrie ken, dacht ik dat de mails en tweets van nep-dampers /- accounts kwamen, uiteindelijk afkomstig van de tabaksindustrie. Zijn het wel mensen die deze mails sturen of is het de tabaksindustrie die er achter zit vroeg ik me af.

Het verwarrende is dat veel dampers zich goed organiseren, tot gezelschappen behoren en internationaal opereren. Dat is bijzonder voor een groep gebruikers. Nu blijkt dat er toch een aantal echte mensen achter steken, die zich voelen aangevallen. En dat terwijl ze juist zo goed bezig zijn. En dat was niet mijn bedoeling. Daarvoor bied ik mijn excuus aan.

Veilig dampen

Aan hen die dampen wil ik nogmaals laten weten dat dampen natuurlijk veiliger is dan het inademen van tabak.
Het is heel bijzonder dat de dampers zich opwerpen om mensen te redden die nu nog tabak inhaleren en zich er voor inzetten hen over te doen gaan op een minder giftig product.

Voorbeeldfunctie

Het enige wat ik de dampers vraag: verleid kinderen niet (zoals in Amerika) en damp niet op plekken waar je nu niet mag roken. Niet vanwege het risico, maar vanwege het aanstekelijke effect dat er van uitgaat voor anderen, nog niet rokers (of net gestopten). Niet in ziekenhuizen of in de bioscoop. Het is zo moeilijk te onderscheiden van een echte sigaret door derden.

Zet dampen meer mensen aan tot uiteindelijk stoppen?

Als het dampen mensen die roken net over de streep trekt, mensen die echt nooit van plan waren te gaan stoppen met roken en het nu wel aandurven een volgende stap te maken, dan is dat mooi. Het kan eventueel een tussenstap naar stoppen zijn. Op de rookstoppolikliniek heb ik een ernstige COPD patiënt zien stoppen met roken middels een elektronische sigaret. Dus het kan.

Wereld zonder tabak

In een wereld zonder tabak was deze column überhaupt niet geschreven.
Het risico zit hem vooral in de dual use: gelijktijdig gebruik en reclame effect.

Meer lezen? Hier het artikel uit Journal of Thoracic Oncology over de rol van de e-sigaret als je eenmaal kanker hebt gehad. En op www.tabaknee.nl

 

Advertentie