Interview in GezondNU, 11 september 2014

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker willen de Nederlandse staat voor de rechter zien. Volgens de longartsen heeft de tabaksindustrie invloed in Nederland, terwijl in het antirookverdrag is afgesproken dat de overheid zich niet mag laten beïnvloeden door de tabaksindustrie. gezondNU sprak Wanda de Kanter eerder dit jaar over verslaving.

“Roken is Russisch roulette”, stelt De Kanter in het interview. “Eén op de drie kankers is aan roken gerelateerd.” De longarts heeft meer slecht nieuws: “In meer dan tachtig procent van de gevallen is longkanker niet te genezen.”

De Kanter richt haar pijlen niet tegen de rokers zelf, wel tegen de industrie. Ook hamert ze op het enorme verslavingsgevaar van roken. “Of je begint met roken is vooral afhankelijk van je thuissituatie en je vriendengroep. Maar stoppen is genetisch ingegeven. Daarom is het niet voor iedereen even makkelijk om van het roken af te komen. Vaak heb je een verslaving levenslang.”

Industrie is kern van het rookprobleem

Om die reden vindt De Kanter dat roken bij de kern moet worden aangepakt: de industrie. Als voorbeeld neemt ze vrouwen. “Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker is de laatste tien jaar verdubbeld. Met dank aan de emancipatieslag van de vrouwen en de marketingmachine van de tabaksindustrie die de sigaret neerzette als vrijheidssymbool”.

Nee zeggen is niet makkelijk

Ze vindt dat marketing een slechte invloed heeft op de keuzes van mensen. “Iedereen gaat voor het geld. Ziektekostenverzekeraar Achmea laat zich tijdens gezondheidsevents sponsoren door Coca Cola. Marketing voor de ongezonde keuze is overal, de overheid is nauwelijks te bekennen om de gezonde keuze te promoten. Het idee van ‘nee’ zeggen tegen ongezond is bedacht door mensen die op het rode pluche zitten, niet door mensen uit een achterstandswijk. Als je opgegroeid bent met alcohol, drugs en sigaretten is die gezonde keuze niet zo zonneklaar”, stelt ze. Daar komt bij dat de ongezonde marketing vaak is toegespitst op het kinderbrein. “Hoe jonger je verslaafd raakt, hoe moeilijker het is om te stoppen.”

De rechtszaak van de longartsen dient in oktober.

Advertentie