Na het zien van de film de Vervangers http://devervangers.nl/ wist Anne Marie van Veen het zeker: mijn kinderen krijgen ze niet. Anne Marie heeft longkanker met uitzaaiingen. Zij heeft 4 jonge kinderen. Uit de gelekte documenten van de tabaksindustrie blijkt dat zij kinderen ” replacement smokers ” noemt: zij die de vroegtijdige tabaksdoden moeten vervangen. De helft van alle rokers overlijdt immers aan de gevolgen van tabak, een kwart voor zijn pensioen. Die moeten “aangevuld” worden. Zij ontdekte dat de tabaksindustrie er alles aan doet de sigaret zo verslavend mogelijk te maken, verslavender dan cocaine en heroine door een ingenieus bewerkings proces.http://sickofsmoking.nl/feiten/wat-zit-er-echt-in-een-sigaret-2/

De man die de geheime documenten naar  buiten bracht  de biochemicus Jeffrey Wigand werd verfilmd in de beroemde film de Insider:https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Insider

Binnen 4 weken is een kind verslaafd. “If they got lips we want them”.  Van vrije keuze is dan geen sprake meer. Zoals Professor Proctor van Stanford University het noemt: de sigaret is “deadly by design”.http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/17/stop-de-gouden-holocaust-ontmantel-de-tabaksindustrie . Gemaakt door de slimste mensen in de wereld, gemarket door de beste marketeers. Ondersteund door de duurste advocaten en de  beste lobbyisten.http://www.tabaknee.nl

Anne Marie – vanaf minuut 20 http://rtlxl.nl/#%21/rtl-late-night-301978/8fe416a4-8895-3130-b3b5-6da235796d5c vertelt hier samen met haar strafrecht advocaat Ficq waarom zij naar het Openbaar Ministerie willen gaan. Elke vergelijking met drop of eten gaat mank. Er is geen ander zo verslavend legaal product op de markt dat 7 miljoen doden elk jaar maakt wereldwijd. De miljarden zieken niet meegeteld.

Als je na het lezen van de interviews in de Telegraaf hieronder, Anne Marie wilt steunen doe dat dan door naar de website Sick of Smoking te gaan http://sickofsmoking.nl en je steun kenbaar te maken: door te klicken, je aan te sluiten, te donoren of anderszins te helpen.

Wie ken jij in je familie, kennissen of omgeving die is overleden aan de gevolgen van tabak?

Interview met Benedicte Ficq:

Advocate Bénédicte Ficq (58) wil dat het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie vervolgt voor mishandeling/opzettelijke benadeling van de gezondheid van rokers. Dat doen de fabrikanten door mensen binnen no time verslaafd,breinziek, te maken door het toevoegen van allerlei stoffen met het doel het ,,kostbare goudklompje nicotine dat het onmiddelijke genot veroorzaakt, zo snel mogelijk naar je brein te katapulteren.”

Ficq: ,,Zou er geen nicotine in een sigaret zitten, dan hou je slechts vieze, prikkelende rook over die je nauwelijks kunt inhaleren. Vanille, chocola, of gom – suikers dus – worden aan tabak toegevoegd als verleiders die moeten voorkomen dat je de rook uitspuugt. Maar die zijn op zichzelf weer kankerverwekkend als ze verbranden. Daarnaast zitten er verdovende stoffen in sigaretten die de trilhaartjes in je longen lamleggen, zodat je niet gaat hoesten van de rook. En aan de nicotine voegt de industrie ammoniak toe, om het verbranden van de nicotine te versnellen en jou sneller je ‘flash’ te bezorgen. Zodra je inhaleert, voel je je lekkerder. Het creeëren van verslaving is een voorwaarde voor de tabaksindustrie om hun lucratieve markt te kunnen creeëren. Als er geen nicotine en ammoniak in sigaretten zouden zitten, dan had ik geen zaak. Nu blijkt uit al die aspecten de kwade opzet, én de voorbedachte rade van de tabaksindustrie. Sigaretten worden zo ontworpen dat je eraan verslaafd moet raken. Alles is erop gericht om de vrije wil van de roker uit te schakelen, want de verslaving is de motor van hun omzet.”

Ficq was van haar veertiende tot haar vijfenveertigste zelf roker. ,,Ik koppelde bruto genot aan roken. De sigaret als vriendje door dik en dun. Altijd aanwezig als ik even tot mezelf moest komen. Roken was een normaal onderdeel van mijn leven. Je krijgt je ‘high’ meteen, zonder dat je je daarvan bewust bent. Je voelt je lekkerder, zonder te beseffen dat dat door die ‘high’ komt.”

Deze analyse van haar voormalige verslaving maakte ze pas op het moment dat Anne Marie van Veen zich bij haar kantoor meldde, en ze zich verdiepte in de vraag hoe kansrijk een strafzaak tegen de tabaksindustrie zou zijn.

Ficq: ,,Opeens dacht ik, hoe is het in godsnaam mogelijk dat het hele land op z’n kop staat als rundvlees eigenlijk paardenvlees blijkt te zijn? Als Volkswagen sjoemelsoftware in zijn auto’s bouwt waardoor het milieu erger wordt vervuild? En hoe is het in godsnaam mogelijk dat een industrie waarvoor onze eigen overheid ons waarschuwt, ongemoeid blijft? Als ik mijn kinderen iedere dag een beetje gif voer, dan word ik vervolgd. Waarom de tabaksindustrie niet?”

Ze rekent voor: per jaar 650 doden in het verkeer in Nederland, 1700 doden door alcohol, dertig aan een overdosis cocaïne. Tegenover 20.000 doden en een miljoen zieken per jaar als gevolg van een tabaksverslaving. Wereldwijd sterven er volgens de WHO zelfs zes miljoen mensen aan de gevolgen van roken.

Ficq: ,,Als je die cijfers ziet, als je de gewetenloosheid van de tabaksproducenten analyseert, dan denk je, waarom grijpt de overheid niet in? De producent levert rookwaar verplicht aan met daarop groot teksten als: ‘Roken is dodelijk’. Stel je voor dat zo’n tekst op brood staat? Dat zou toch onmiddellijk uit de schappen worden gehaald? Hoe kan dit toegestaan worden? Ik schaam me er bijna voor dat Nederland dit als beschaafd land toestaat. Vanwege de accijnzen? Werkgelegenheid? Ik denk dat Nederland per saldo rijker wordt zonder al die mensen die ziek worden van het roken.”

Voor Ficq is het duidelijk. ,,Tabaksfabrikanten zijn criminelen. Ik hoop dat er officieren van juistitie zijn die de ballen hebben om dit op te pakken. Tot nu toe was het een gevecht van David tegen Goliath. Het wordt tijd dat Goliath tegen Goliath gaat vechten.”

Interview met Anne Marie van Veen: 

Vandaag wordt in Nederland het startsein gegeven voor een unieke strafzaak tegen de tabaksindustrie. Via de afgelopen nacht gelanceerde website Sickofsmoking.nl worden zoveel mogelijk verontruste burgers, ex-rokers en rokers opgeroepen (klik: kom in actie) om aangifte te doen, om de druk op het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen maximaal op te voeren. Advocate Bénédicte Ficq hoopt dat de bal ook verder rolt buiten Nederland, en in meerdere landen strafzaken zullen volgen. Tot nu toe werden de fabrikanten alleen via de civiele weg aangesproken. Zo werden een jaar geleden Imperial Tobacco, Rothman Benson & Hedges en JTI-MacDonald door een Canadese rechter veroordeeld tot betaling van 11 miljard euro aan ex-rokers, en moest fabricant R.J. Reynolds in 2014 van een Amerikaanse rechter 23,6 miljard dollar betalen aan een vrouw wiens echtgenoot overleed aan longkanker. De uitspraken lijken de florerende industrie nauwelijks te deren. Dat wordt volgens Ficq anders als een rechtbank bepaalt dat de tabaksindustrie in feite een criminele organisatie is die strafbare feiten pleegt. ,,Als ik mijn kinderen iedere dag een beetje gif voer, dan word ik vervolgd. Waarom de tabaksindustrie niet?”

 

 

 

door Saskia Belleman

 

ZWOLLE

 

Ze was zes jaar oud toen ze van haar vader haar eerste sigaretje jatte en dat achter de schuur oprookte. Ze werd er niet eens misselijk van. Integendeel. ,,Ik vónd het lekker!” Het duurde nog negen jaar voordat Anne Marie van Veen (43) opnieuw naar de sigaretten greep. ,,Belinda menthol. Ik heb het hele pakje opgerookt.” Binnen vier weken was ze verslaafd. De Belinda werd Drum shag, de hoeveelheid die ze wegpafte opgevoerd naar tweeëneenhalf pakje per week. Zevenenentwintig jaar later, de datum 9 juli 2014 staat naast haar trouwdatum in haar geheugen gegrift, kreeg ze de diagnose: longkanker.

Ze slaagde er eindelijk in om te stoppen met roken, maar de verslaving heeft ze nog niet overwonnen. ,,Het is een vreselijk monster dat in je zit. Die hunkering naar een sigaret, het overheerst je gedachten”, zegt ze bij een kop koffie aan de keukentafel in haar Zwolse woning. Hond Toby scharrelt om haar voeten. ,,Ons chemohondje”, zegt haar man Rob. ,,Hij ging deel uitmaken van het gezin met vier jonge kinderen om ervoor te zorgen dat Anne Marie tussen de bestralingen door in beweging blijft.

,,Mijn moeder zei vaak dat roken slecht was, dat ze het me alleen niet kon verbieden. En op je vijftiende ben je zelf totaal niet bezig met schadelijke effecten op de langere termijn. Je moet toch ergens aan dood gaan?”

Zelfs na haar diagnose vond ze het lastig om van de sigaretten af te blijven. Anne Marie: ,,Een schuldgevoel omdat ik doorrookte? Nou, nee. Die kanker zat er toch al.” Lang duurde dat niet. De chemokuur deed haar trek in roken afnemen. ,,Ik verving het ene gif door het andere”, zegt ze laconiek.

Kort na de start van de behandeling stopte ze toch. ,,Ik vond dat ik het niet kon maken om te blijven roken. Ik kreeg dure medicijnen, er werd geld en veel tijd in me gestopt. Roken en kanker gaan niet samen. Bovendien slaan de medicatie en de chemo beter aan als je het niet doet.” Ze snakt nog iedere dag naar een sigaret. Loopt op straat het liefst met haar neus in de lucht achter een roker aan. Toch was ze nooit bezig met het waarom van haar verslaving, totdat ze de documentaire De Vervangers van Erwin Kleinjan zag. Hij maakte een film over de val die de tabaksindustrie opzet voor kinderen, die gestopte of overleden rokers – en dus klanten – moeten vervangen. Anne Marie: ,,Het leek alsof er iets in mijn hoofd landde. Een uur lang werd ik geconfronteerd met het feit dat kinderen de eerste klanten zijn voor de tabaksindustrie. Honderden kinderen per dag beginnen met roken. Ik besefte opeens dat er ook voor mij een vervanger moet worden gevonden. En dat ík ooit de vervanger was voor iemand anders. De industrie stopt bewust chemicalieën in sigaretten om je verslaafd te maken. Dat is misdadig! En zolang niemand iets doet, blijft het bestaan.”

Van roker en kankerpatiënt werd Anne Marie een verklaard tegenstander van de tabaksindustrie die zich daarnaast verbaast over de hypocrisie van de politiek. ,,Wat levert de tabaksindustrie ons op? Niks! We worden er alleen ziek van. We zijn enorm bezig met het klimaat, en als kinderen te dik zijn, dan grijpt de overheid in. Als een zestienjarige op straat loopt te roken, dan gebeurt er niks. Ik ben geen fanatiek activiste, heb niet de puf om met een spandoekje op het Binnenhof te gaan staan. Maar ik vind wel dat er iets moest gebeuren.”

Dat ‘iets’ mocht geen civiele procedure worden, zegt Anne Marie. ,,Dan koopt de industrie de verantwoordelijkheid af met geld, maar gaat ondertussen gewoon door. Ik wil niks van de industrie, geen cent. Ik wil alleen mijn recht halen. Ik wil dat de tabaksindustrie toegeeft misdadig bezig te zijn. Dat ze míj misdadig hebben behandeld. Ik ben ziek geworden, en ik ben niet de enige. Per jaar overlijden er alleen al in Nederland 22.000 mensen aan de gevolgen van roken. Ondertussen gaat het gewoon door. Het is zo krom dat kennelijk maatschappelijk geaccepteerd is dat mensen kapot gaan.”

Ze beseft dat ze tegen veel heilige huisjes aanschopt, zegt Anne Marie. ,,Ik ben er niet op uit om mensen hun sigaret af te nemen. Zelfs niet op een totaal verbod op tabak. Het gaat mij om de kinderen. Ik ben zelf ook zo’n kind geweest. Als ik iemand vraag: ‘Zal ik je kind een sigaret aanbieden?’, dan is het antwoord: Nee! Als iedereen het zo slecht vindt, laten we er dan mee stoppen. Het ís geen eigen keus om te gaan roken. Als kind overzie je de gevolgen niet en áls je die ziet, is het meestal te laat. Ik wil mijn kinderen beschermen, ze verlossen van de grote vijand. Dat is mijn taak als moeder.”

Ze weet niet hoe lang ze zelf nog heeft, hoe lang ze energie genoeg heeft om in haar strijd te steken. ,,Ik voel me relatief goed, maar het moet niet alleen van mij afhangen. Daarom roep ik zoveel mogelijk mensen op om aangifte te doen. Het moet een olievlek worden.”

 

 

 

 

Advertentie