Ruim 9000 mensen waarvan 20 % rokers hebben de mini enquete ingevuld van de Telegraaf over de eventuele strafzaak tegen de Tabaksindustrie.  De uitkomsten zijn natuurlijk een steekproef van mensen die waarschijnlijk de Telegraaf lezen en hoeven niet de mening van “de gemiddelde Nederlander ” weer te geven. Gek genoeg is wel dat de Stichting Rokersbelangen om een mening is gevraagd, de Stichting Rookpreventiejeugd of de Alliantie Nederland rookvrij bijvoorbeeld niet. De rechtszaak gaat maar om 1 ding: voorkomen dat kinderen gaan roken, verslaafd raken. Dat is wat Anne Marie van Veen overal aangeeft. Niet om de rokers aan te vallen, juist niet, lees hier haar beweegredenen in het AD: http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4292444/2016/04/30/Kankerpatiente-klaagt-de-tabaksmaffia-aan.dhtml

Een paar opmerkelijke uitkomsten:

61% vindt dat de tabaks fabrikanten misdadig bezig zijn als het gaat om hun pogingen kinderen aan het roken te krijgen. Nieuwe additieven en marketing trucs worden door een meerderheid afgekeurd.

Een meerderheid vindt het misdadig om kinderen tot roken te verleiden maar vindt de tabaksbazen niet schuldig

25 % vindt dat de tabaksindustrie vervolgd zou moeten worden.

Meer dan de helft denkt dat de tabaksindustrie verslavende stoffen toevoegt. Nog lang niet iedereen. Daar is nog veel aan kennis te winnen middels publiekscampagnes om deze kennis bij iedereen te laten landen.

Hoeveel een meerderheid weet dat de tabaksindustrie met opzet verslavende stoffen toevoegt om kinderen te verleiden, vindt tegelijkertijd een grote meerderheid dat een verslaving je eigen keus/ schuld is. Deze ambivalentie is opmerkelijk. (Vrijwel elke roker kent overigens ook ambivalentie: ik rook omdat ik het lekker vind én ik wil stoppen omdat ik geen kanker wil krijgen, mijn kinderen wil zien opgroeien …)

Eigen keuze? De tabaksindustrie kaapte het begrip vrijheid: interview Trouw

http://m.trouw.nl/tr/m/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4292072/2016/04/29/Advocaat-Ficq-wil-strafzaak-tegen-tabaksindustrie.dhtml?originatingNavigationItemId=4324

 

Er hebben meer dan 9000 mensen gereageerd. Ongeveer hetzelfde aantal dat zich binnen een dag heeft aangesloten bij de beweging http://sickofsmoking.nl . Als je de foto’s aanklikt lees je hún verhaal over verslaving en lijden. De andere kant.

Een meerderheid vindt dat, ondanks het feit dat zij ook vinden dat het een echte verslaving is, rookverslaving toch je eigen keus is. Het woord SLAAF staat er niet voor niets. In het handboek van psychiatrie is de tabaksverslaving opgenomen als hersenziekte. Is de ziekte die daar dan weer een gevolg van is ook je eigen keuze? Jij bent als meisje of jongen van 13 bezweken onder de druk van je vriendjes, je peergroup, zichtbaarheid, verkrijgbaarheid en betaalbaarheid van tabak, gaan roken en binnen 4 weken verslaafd geraakt. Ben jij dan verantwoordelijk voor je longkanker als je 43 bent? Compassie ontbreekt in deze enquete. En als een verslaving dan eigen keuze is, waarom dan ook niet cocaine en heroine legaliseren: op elke straathoek te koop voor een paar euro?

Iedereen weet dat roken slecht is …uit groot internationaal onderzoek blijkt dat Nederland qua kennis over de gevolgen van tabak onderaan bungelt , er zijn al jaren geen campagnes meer. Weet iedereen dat een kwart van de rokers voor zijn pensioen overlijdt? Vrijwel elke roker begint voor zijn 18e jaar. Op een leeftijd dat de toekomst nog erg ver weg is. Binnen een paar weken verslaafd, niet voorbereid op een groot hartinfarct op je 40e of longkanker op je 43e.

Meer dan een kwart- 25% !-  vindt dat tabak in de opium wet thuis hoort. Dus eigenlijk illegaal zou moeten zijn. 7 % weet het nog niet….

De enquete is hoopgevend én er is nog een hoop werk te verzetten. Mixed feelings, ambivalentie….

 

 

 

 

Advertentie