Rookvrije samenleving moet in regeerakkoord:

Tijdens het gezondheids debat in Carré voert Professor Pim van Gool, neuroloog aan het AMC

https://www.youtube.com/watch?v=n5_KFrtraL4&feature=share&app=desktop

https://www.gezondheidsraad.nl/nl/node/1422/voorzitterschap/prof-dr-wa-van-gool

én voorzitter van de gezondheidsraad het woord.

“Wij leven in een bijzonder zorgzaam land. We zijn bezorgd voor onze zwangeren. We doen regelmatig echo’s om te zien of de baby goed groeit en als de kinderen geboren zijn vaccineren we ze tegen enge ziekten en later zorgen we dat zij een  zwemdiploma hebben en dat de kinderen voor ze op een brommer mogen eerst een rijbewijs halen en zij verplicht een helm opzetten. Als ze eenmaal 18 zijn moeten ze voor hun eigen veiligheid in de auto in de riem. We zijn zó betrokken bij het hele opgroei traject. Op zijn werk in het AMC controleert men zijn werkhouding: “zak niet in je rug !:

Kortom we zijn bezig met registreren, vaccineren en controleren.  We zitten met zijn allen in een goed gecontroleerd bootje , maar pas op : een bootje met een enorm gat in de bodem.

 

Dat gat zijn de jaarlijkse 20.000 tabaksdoden in Nederland. En nog eens een miljoen mensen (COPD, diabetes, kanker, hart en hersenfalen) die “alleen” maar ziek zijn geworden van de sigaretten. Het is  een smet op ons blazoen in ons landje vol zorgzaamheid.”

Professor van Gool laat  een foto zien van de klas van zijn moeder. Een klas met 35 kinderen. Elke dag beginnen er 100 kinderen met roken, raakt 80 % verslaafd en overlijden 2 van de 3 gebruikers aan de gevolgen van deze verslaving.  Elke dag overlijden er in Nederland ook vandaag,  70 mensen aan de gevolgen van tabak. 2 klassen vol. De helft voor zijn pensioen…

Hij trekt de vergelijking met de klas op schoolreisje in een bus op een treinovergang zonder dat iemand de sleutel van de bus heeft . Er is een aanstormende trein. In feite zijn het 2 bussen zonder sleutels, vól kinderen. En wie heeft die sleutels? Pim van Gool richt zich op de politici en zegt: ú heeft de sleutel tot de oplossing voor dit enorme lek.

Marcel Levi, even over uit Engeland, presenteert cijfers van Maurice de Hond: er is een ruime meerderheid in de Nederlandse samenleving om effectieve anti tabaksmaatregelen te nemen. En gelukkig vindt een grote minderheid niet dat rokers zelf  voor de gevolgen van hun verslaving moeten op draaien. De solidariteit is in tact.

Aansluitend in het zorgdebat onder begeleiding van Tom van ’t Hek steken 8 woordvoerders van politieke partijen hun handen op om echt te gaan voor effectieve maatregelen: heel concreet: het ophogen van de accijns op tabak en het beperken van de verkooppunten.

https://www.youtube.com/watch?v=pLq7hzS353k&t=67s

Ook Jeroen Dijselbloem en Jesse Klaver. Alleen de VVD kan het niet over zijn hart verkrijgen. Arno Rutte kent de zorg immers van binnenuit en vindt het allemaal onzin. Leonie Saziaz vindt vooral dat we meer moeten bewegen.

Worden Carré stemmen Tweede Kamer stemmen? Houdt iedereen zijn woord?

https://www.skipr.nl/partnernieuws/id29401-zorgdebat-minder-regels-meer-samenwerking.html

https://www.skipr.nl/actueel/id29443-rookvrije-samenleving-moet-in-nieuw-regeerakkoord.html

 

Advertentie