Effect van stoppen met roken na kanker- Wanda de Kanter , longarts Antoni van Leeuwenhoek- Amsterdam SONCOS maart 2017 Therapie op maat : abstract 

30% van alle kanker sterfte is een gevolg van roken. Meer dan 40 % van nieuwe gevallen van kanker is een gevolg van roken (1)

Oncologen, chirurgen en radiotherapeuten zien dus meer dan wie dan ook dagelijks de gevolgen van een in de jeugd opgelopen ernstige tabaksverslaving. Wanneer iemand blijft roken tot een operatie zijn het aantal complicaties verhoogd: er treden meer wondinfecties en vaker een pneumonie op (2) Mamma reconstructies door de plastisch chirurg mislukken zo vaak dat roken een exclusie factor is geworden.

Wanneer iemand na een kanker behandeling doorrookt is de kans op een recidief groter (3)

Na bestraling na borstkanker en doorroken is de kans op longkanker extra verhoogd, zo ook het risico op een myocardinfarct (4,5

 kanker-en-roken

stoppen-met-roken-poli 

 

 

Patiënten met kanker die doorroken tijdens en na hun behandeling hebben een slechtere overall prognose en een afgenomen kwaliteit van leven. Zij zijn vaker angstig en somber (3,6)

Roken geeft niet alleen een sterk verhoogde kans op kanker, het doet de co morbiditeit sterk toenemen zoals long-, hart- en hersen –falen (1)

 

Als patient en arts er alles aan doen om de patient langer te laten leven in een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, is het essentieel dat de rookanamnese bij elke patient bekend is én er een automatische verwijzing naar een rookstoppolikliniek geschied.

Waar de optimale motiverende gesprekstechniek gebruikt wordt om de kans op een succesvolle rookstopinterventie te vergroten. Op deze manier is stoppen met roken een normaal onderdeel van het behandelplan. Het is niet “ zielig “ om iemand met kanker zijn sigaret “af te nemen”, het zijn de zachtste heelmeesters die letterlijk de stinkendste wonden achterlaten. In een periode van overleven , van chemotherapie naar radiotherapie helpt een sigaret je patient niet. Integendeel.

Elektronische sigaretten worden niet veilig geacht in deze patiënten categorie (7)

 

1- https://www.surgeongeneral.gov/library/reports/50-years-of-progress/

2. http://journals.lww.com/annalsofsurgery/Abstract/2014/01000/Preoperative_Smoking_Status_and_Postoperative.10.aspx

3. http://ascopubs.org/doi/abs/10.1200/jco.2013.48.8932

4. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1209825#t=article

5. http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanonc/PIIS1470204510700565.pdf

6. http://www.bmj.com/content/348/bmj.g1151

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4553893/

 

 

 

Bijlagen PDF Kanker en roken en Stoppen met roken van het Antoni van Leeuwenhoek

 

 

 

Advertentie