Roken: fabels en feiten

Wat je moet weten over roken

Waarom rook jij nog steeds?

 

Rokers hebben vaak hun redenen om nog steeds te roken. Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter houden tien stellingen (en gedachtekronkels) tegen het licht.

Roken is ieders vrije keuze.

Pauline: “De keuze om te gaan roken valt bij veel mensen zo rond hun 14e. Roken is verslavend, gemiddeld al binnen zo’n vier weken. En dan is er geen vrije keuze meer bij. Rokers móeten namelijk roken.”

Wanda: “Door de afhankelijkheid gaan rokers zich anders gedragen. Ze willen bijvoorbeeld niet meer

bij vrienden eten als ze er binnen in huis geen een meer mogen opsteken. Mensen die roken denken vaak ten onrechte dat ze vrij zijn.”

 

Ik móet roken als ik stress heb of verdrietig ben.

Wanda: “Een daling van het nicotinegehalte in het lichaam voelt aan als stress. De enige remedie daartegen is weer roken. Uit onderzoeken blijkt dat rokers meer stress ervaren. Mensen krijgen een adrenalinekick als ze tabak gebruiken, en ontwenningsverschijnselen als ze dat niet doen.”

 

Het lukt mij niet om te stoppen. Ik heb het al drie keer geprobeerd.

Pauline: “Stoppen met roken vergelijk ik met leren fietsen. Iedereen is wel eens gevallen maar leert het door toch weer op die fiets te stappen. Realiseer je dat de ene stoppoging de andere niet is. Evenmin ben je dezelfde persoon als vijf jaar geleden. Uiteindelijk kan iedereen stoppen. Wel moet de een meer moeite doen dan de ander. Het hangt mede af van je verslavingsgevoeligheid en of je omgeving ook rookt.”

 

Het valt best mee hoe veel teer er in een sigaret zit.

Wanda: “Uit recente onderzoeken blijkt dat rokers veel meer teer binnen krijgen dan voorheen werd gedacht.”

 

De tabaksindustrie aanklagen heeft geen zin.

Pauline: “Jawel. Door de ventilatiegaatjes is de “reële emissiewaarde” van schadelijke stoffen vijf tot tien keer hoger dan voorheen gedacht. Hierdoor voldoet de sigaret niet aan de tabakswet en is deze in feite een illegaal product.”

Wanda: “De industrie maakt mensen opzettelijk verslaafd door ammoniak en suiker toe te voegen aan de tabak. De industrie ziet kinderen als zogeheten replacement smokers; zij moeten de rokers die doodgaan vervangen in het gebruik van tabak om de omzet van de industrie stabiel te houden.”

 

Ik ben alleen maar een gezelligheidsroker.

Wanda: “Ook als je er alleen een paar opsteekt op feestjes ben je verslaafd. Besef bovendien dat elke

50 sigaretten een mutatie in het lichaam veroorzaken die bijdraagt aan het ontstaan van kanker. Er zijn geen veilige hoeveelheden in roken, geen veilige doses.”

 

Na een stoppoging kwam ik meteen aan in gewicht. Ik blijf liever roken.

Pauline: “Tabak versnelt de stofwisseling abnormaal. Wie stopt met roken – en geen extra koekjes eet maar hetzelfde voedingspatroon hanteert- kan drie tot vijf kilo aankomen. Nicotinevervangers zoals pleisters voorkomen gewichtstoename voor een deel.”

Wanda: “Het is goed om te weten dat een kleine groep die met roken stopt te maken kan krijgen met een schildklierprobleem. Hierdoor kun je dus ook (veel) aankomen.”

 

Stoppen heeft voor mij geen zin meer omdat ik al 30 jaar rook.

Wanda: “Stoppen heeft altijd nut. De kans op ziekten neemt er direct mee af.”

Pauline: “Wie vandaag vaarwel zegt tegen tabak heeft binnen een week een betere conditie. Binnen vier tot zes maanden functioneren de trilhaartjes in de luchtwegen beter waardoor je minder vatbaar bent voor infecties. Ook als je op leeftijd bent.”

 

De e-sigaret helpt je sneller te stoppen met roken.

Wanda: “Met een e-sigaret onderhoud je de gewoonte en de nicotineverslaving. Er zijn betere manieren.”

Pauline: “Het belangrijkste hulpmiddel is kennis. Je moet vooruit leren denken en alle gedachtekronkels die er bestaan over roken ontrafelen. Het helpt als je weet hoe je verslaving in elkaar zit. En trouwens ook om alle rookwaren weg te gooien. Realiseer je eveneens dat de hunkering naar roken slechts drie minuten duurt.”

 

Roken is erfelijk.

Wanda: “Klopt. De omgeving is mede bepalend voor mensen om te beginnen. Hoe verslaafd je vervolgens raakt is deels erfelijk bepaald.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cijfers

  • Van de Nederlanders tussen de 20 en 30 jaar rookt 37 procent.
  • 24 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 20 jaar rookt.
  • Meer dan 50 procent van de rokers sterft door het roken.
  • Eén op de vier rokers sterft dankzij de tabak nog voor de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Mensen steken gemiddeld rond hun 14e de eerste op.
  • Jaarlijks vallen er wereldwijd zes miljoen doden door roken.
  • Meer dan 80 procent van de mensen is voor ze 18 jaar zijn begonnen.
  • Verslaafd raken gebeurt gemiddeld binnen vier weken.

 

Bron: Wanda de Kanter en Pauline Dekker.

 

 

3 quotes

“Iedereen kan stoppen”

“Je moet vooruit denken”

“Rokers zijn niet vrij”

 

 

 

Advertentie