Het ziekenhuis: een geoliede industrie: optimale productie in gemaximaliseerde zorgpaden

Het Antonius Ziekenhuis staat alweer op nr. 1! Deze column verscheen in het personeelsblad van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein 

 

Wanda de Kanter , longarts Antoni van Leeuwenhoek

 

 

De ratrace om de eerste plek in de lijstjes van het AD en de Elsevier is van levensbelang voor het voortbestaan van het ziekenhuis. Het is heel erg belangrijk dat je alle meetbare kwaliteitscriteria zichtbaar kunt maken. Investeer in de beste artsen en verpleegkundigen én in het meest geavanceerde computersysteem. De kosten gaan immers voor de baten uit als jij als ziekenhuis weer op de voorkant staat in alle kiosken waar de Elsevier ligt.

Optimaliseer je productie. Delegeer waar mogelijk zodat de knapste koppen die het duurst betaald worden productie kunnen draaien. De DOT is immers specialist gebonden. Meer productie is zorg voor meer patiënten, meer inkomsten, meer FTE, minder diensten.

Meer dan 50 % van alle ziekten in Nederland komt door gedrag. De obesitas epidemie wordt al snel gevolgd door een hoos aan bariatrische ingrepen. Eerst voor volwassenen , nu ook voor kinderen. Er zijn een miljoen mensen in Nederland met Diabetes type II. Huisartsen, internisten, cardiologen ,oogartsen en nefrologen hebben steeds meer werk.

Het metabool syndroom leidt tot OSAS: snurken met ademstops met als gevolg moeheid en hypertensie. De slaap poli’s zijn booming business.

De eerste hulpen worden in de nacht gevuld met comazuipers, schot en meswonden, ontregelde diabeten, astma cardiales en veel exacerbaties COPD.

 

Wij nodigden de staatssecretaris van VWS Dhr. van Rijn uit in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Een algemeen ziekenhuis met bekendheid door derdelijns top zorg in het Brandwonden centrum. Gelegen in het Hoogovens gebied met een overmaat aan asbest en rokers.

Aan tafel zaten 12 specialisten die elk op hun vakgebied gedurende 5 minuten een pitch hielden over wat roken op hun orgaanspecialisme doet. De KNO arts vertelde over chronische oorontstekingen bij meerokende kinderen. De gynaecoloog over ongewenste infertiliteit, hazelippen en vroeggeboortes bij rokende zwangeren. De psychiater over de relatie angst ,depressie, stress ten gevolge van roken. De cardioloog over het aantal infarcten bij rokers. De internist-oncoloog over de 16 soorten kankers, diabetes en reuma die mede worden veroorzaakt door roken. De oogarts over de meest voorkomende oorzaak van blindheid in Nederland: macula degeneratie door roken. De longarts over 20.000 opnames per jaar door COPD patiënten en longkanker. De neuroloog over CVA’s en vasculaire dementie door roken. De vaatchirurg over vaatlijden en amputaties en het sterk verhoogde operatie risico bij rokers. Als kers op de taart sprak van Rijn met een patiënte over haar lijden aan zeer ernstig COPD en met een patient met een kleincellig longcarcinoom stadium IV.

 

Wordt het geen tijd dat wij als artsen die voor een groot deel leven van de ellende van anderen een vuist maken om deze epidemie der vrije markt en verslaving aan te pakken? Ons in te zetten om zichtbaar te maken wat wij elke dag zien? Om luid en duidelijk te maken dat veel mensen er niet voor kiezen om in een arm en verscheurd gezin op te groeien, waar de ongelukkige keuzes zo voor de hand liggen? Dat we niet alleen maar leven van de ellende van een ander , maar er ook voor gaan zorgen dat hun kinderen niet hetzelfde overkomt? Moeten we niet iets terug doen voor de maatschappij? Het valt onder onze CANMED competentie 5.2 om grote vermijdbare oorzaken van ziekten aan te pakken.

Grote internationaal vooraanstaande oncologische centra hebben een OECI keurmerk. Om aan dit keurmerk te voldoen moet je naast heel veel andere zaken ook zichtbaar preventie in je ziekenhuis geregeld hebben. Is het niet tijd dat er zo een kwaliteits criterium voor alle ziekenhuizen gaat gelden? En dat het Antonius dan ook daarin heel hoog gaat scoren?

 

Ik zou iedereen in het Antonius Ziekenhuis en elk ander ziekenhuis of zorginstelling willen oproepen om naar de website www.sickofsmoking.nl te gaan en een bericht of foto achter te laten en de website te verspreiden in je netwerk. Alles kan helpen om het Openbaar Ministerie te overtuigen dat een strafzaak tegen de tabaksindustrie een groot maatschappelijk belang dient, waardoor o.a. 30 % van de kankersterfte op termijn kan worden voorkomen. Het NTVG is hoofdsponsor van de strafzaak, er zijn inmiddels 20.000 aanhangers en meer dan 1600 patiënten die aangifte willen doen.

Het gaat niet om geld, het is geen civiele zaak. Het gaat om de tabaksindustrie te veroordelen voor een strafbaar feit: 1. het met opzet benadelen van de gezondheid door middel van het ontwikkelen van een zeer verslavend product met alle gevolgen op de koop toe nemend en 2. valsheid in geschrifte : door onzichtbare ventilatie gaatjes in de sigaret met opzet een te laag teer en nicotine te laten meten door de rookmachines. (sjoemelsigaretten)

 

Voorkomen is beter dan niet meer kunnen genezen.

 

Advertentie