Dinsdag 11 december 2018

zijn Benedicte Ficq en ik uitgenodigd in het Amsterdam Museum voor de uitreiking van de prijs voor de meest invloedrijke vrouw in Nederland, volgens de Opzij.  In het Amsterdams Museum waar onze foto’s voor de Margriet 80 jaar stoere vrouwen nog hangen. We zijn samen de nummer 1 van het lijstje gezondheid. Dat horen we van de Hoofdredacteur van Opzij Marianne Verhoeven. We worden geïnterviewd door Myrthe Hilkens.  We bevinden ons tussen heel bijzondere vrouwen die allemaal een ideaal en een passie hebben. En daar dag en nacht mee bezig zijn.

En dan horen we van de Meest Invloedrijke vrouw uit 2017 dat wij – Benedicte en ik , het sámen zijn geworden en krijgen we een toespraak van de door ons zeer bewonderde  Carin Gaemers, die zich eerder inzette om de zorg te verbeteren. We zijn Opzij zeer erkentelijk….

Maar, wat heb je eigenlijk aan invloed als je geen macht hebt?

Als je noch Minister bent, een senator, een kamerlid, of een CEO van een grote Multinational. Als je niet iedereen bij VNO NCW kent. Als je geen geld hebt zoals KWF met zijn 140 miljoen aan sponsorgeld. Als je gewoon elke dag naar je werk gaat en zo nu en dan dienst doet. Als je je zo goed mogelijk probeert bij te scholen in je vak als longarts. Als elk uur van de dag gevuld is.

Wat heb je dan in godsnaam aan die invloed?

Zonder macht en zonder geld.  Zonder Personal Assistant, zonder media bureau, zonder professionele lobbyisten,  zonder geld voor campagnes of website en social media beheer. Zonder het bedrijfsleven.

Al het geld zit bij de grote Allianties, de grote fondsen, de NGO’s…. waarvan je zo afhankelijk bent voor elke stap die je bedenkt. Waar mensen werken die nooit een patient zien. Waarvoor een tabaksdode een nummer is. Een cijfer. Waar het aantal donateurs telt. Het bedrijfsleven waar alleen de omzet telt. Albert Heijn die 500 miljoen omzet in tabak. Het preventie akkoord dat uiteindelijk geheel en al bepaald wordt door de grote bedrijven. Waar invloed helemaal niet telt, alleen geld en macht. Waar op het laatste moment de meest cruciale afspraken verdwijnen zoals structurele prijsverhoging.

Het wordt tijd om in opstand te komen met de gedupeerden van deze ellendige verslaving. Met haar nabestaanden. Haar geliefden, kinderen en ouders die iemand aan de tabaksindustrie verloren. Zouden zij invloed hebben die zich gaat vertalen in macht? Ooit kregen de asbest slachtoffers het Ministerie zo ver om hen smartegeld te geven. Tot op de dag van vandaag…..

 

https://www.opzij.nl/2018/12/11/opzij-top-100-benedicte-ficq-en-wanda-kanter-meest-invloedrijke-vrouwen-2018/

https://www.rtllatenight.nl/video/video/4514611/benedicte-ficq-en-wanda-de-kanter-verkozen-tot-meest-invloedrijke-vrouwen-van

https://www.ad.nl/binnenland/anti-tabakslobbyisten-benedicte-ficq-en-wanda-de-kanter-meest-invloedrijke-vrouwen~a367c0ad/https://www.opzij.nl/2017/12/07/carin-gaemers-opzijs-topvrouw-2017/

 

Advertentie