Aan alle jonge dokters wil zij nog graag meegeven: “Roken is echt een verschrikkelijke verslaving maar veel mensen denken alsnog dat dit een eigen keuze is. Vraag in je anamnese hierover en regel hulp voor diegene die misschien willen stoppen. Doe meer voor het voorkomen van rookgerelateerde klachten. Het is 5 over 12!

 

 

https://doktersindebat.com/1420-2/

Een arts die de afgelopen jaren haar stem heeft laten horen in het maatschappelijk debat is longarts Wanda de Kanter. Zij zet zich momenteel fulltime in voor de anti-tabakslobby en is  oprichtster van stichting Rookpreventie jeugd en Tabaknee en groot fan van Stephen Covey auteur van de bestseller: “7 habits of highly effective people”

Eén blik op haar activiteiten en je kan je haast niet voorstellen dat Wanda zelf ooit gerookt heeft! Op haar 12ste is zij begonnen met roken en toen zij longarts werd op 30-jarige leeftijd lag haar laatste sigaret nog voor haar. Toen haar dochter haar betrapte ging er een knop om, maar makkelijk was het stoppen zeker niet. Zij schreef hierover een de bestseller Nederland stopt!met roken, richtte een stoppen met roken poli op, schreef vervolgens nog een boek (link invoegen) “Motiveren kun je leren” en kwam gedurende dit proces ook achter de invloed en methodes van de tabaksindustrie. De meeste mensen starten op jonge leeftijd met roken, daarom richt de industrie zich met name op deze doelgroep.

Door gewiekste methodes zoals adverteren met social media influencers en door smaakjes toe te voegen aan e-sigaretten en het tegengaan van effectieve maatregelen zoals prijsophoging en het beperken van het aantal verkooppunten. Deze zeer intensieve lobby richt zich op politici en ambtenaren in de Haagse tabaksindustrie, ook wel “big Tobacco” genoemd. De lobby beperkt zich niet alleen tot slimme marketingmethodes maar is op zen zachts gezegd uitermate creatief in het omzeilen van controles, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij de sjoemelsigaret, waarbij rokers vele malen meer giftige en verslavende stoffen binnen dan in de tabakswet als maximum is opgenomen.

Om jongeren te beschermen en wanpraktijken van de tabaksindustrie tegen te gaan heeft Wanda stichting Rookpreventie jeugd opgericht met als doel het verbannen van roken uit de samenleving. Tabaknee is een onderzoeksjournalistiek website die de activiteiten en lobby van de tabaksindustrie in Nederland weergeeft, met als onafhankelijk hoofdredacteur emeritus professor Frits van Dam.

Als we kijken naar de jeugd van Wanda, is het niet verrassend dat zij zich nu inzet tegen de tabaksindustrie. Er is altijd al sprake geweest van een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zij is niet snel onder de indruk van autoriteit. Op haar 12ste ging zij naar een kostschool in verband met het internationale werk van haar vader en leerde zij zelfstandig en zelfredzaam te zijn. Hier heeft ze de rest van haar leven profijt van gehad.

Is Wanda eigenlijk bewust bezig met de algemene debattechnieken die stichting dokters in debat promoot? Nou, dat valt mee. Ze kent de concepten zoals ethos, pathos en logos maar is niet veel bezig met de techniek zelf. Wel leert zij door veel te doen en haar eigen interviews terug te kijken om te evalueren wat een volgende keer beter kan. Oefening baart kunst en Wanda merkt dat zij rustiger en milder overkomt dan jaren eerder. Ook is het belangrijk voorafgaand aan een interview afspraken te maken; voor je het weer zit je met Philip Morris (grote tabaksproducent van o.a. Marlboro) aan tafel of word je ad-hoc gevraagd de e-sigaret te promoten.  

Wat brengt de toekomst voor Wanda? Sinds 1 januari 2021 richt zij zich volledig op de preventieve kant van de geneeskunde. Zij haalde nog steeds veel voldoening uit haar werk als longarts maar met de snelheid van technologische ontwikkelingen kostte het veel tijd om haar vak bij te houden waardoor weinig tijd overbleef voor preventie. Toch zal je haar niet snel de politieke arena zien betreden als politicus. “Als politicus moet je van alles wat vinden en ik hou me liever bezig met enkele onderdelen waar ik dan ook echt expert op ben” aldus Wanda. Stichting dokters in debat wenst haar veel succes met deze nieuwe stap in haar carrière!

Aan alle jonge dokters wil zij nog graag meegeven: “Roken is echt een verschrikkelijke verslaving maar veel mensen denken alsnog dat dit een eigen keuze is. Vraag in je anamnese hierover en regel hulp voor diegene die misschien willen stoppen. Doe meer voor het voorkomen van rookgerelateerde klachten. Het is 5 over 12!

P.S. lees “7 habits of highly effective people” van Stephen Covey  niet 1x maar blijf het boek herhalen.

 

Advertentie