Wat een prachtig gebaar:

Eugenie Nolten 25 jaar in dienst: 81 Stoppen met roken boeken voor de poli

Toen spreekuur assistente Eugenie Nolten een ultieme poging wilde doen om te stoppen met roken, schaamde ze zich zo dat ze niet naar de Stoppen met roken poli van het AVL durfde. Inmiddels is ze vier jaar gestopt met roken en heeft ze besloten om het bedrag ter ere van haar 25-jarig werkjubileum te besteden aan de patiënt in de vorm van 81 Stoppen met Roken boeken. Ze schonk ze op 19 januari aan de collega’s van de  Stoppen met Roken poli van het AVL.

“Ik wilde al heel lang stoppen met roken, maar het lukte me gewoon niet. Ik schaamde me zo erg dat ik rookte terwijl ik op de longpoli in het AVL werk, dat ik me niet tot onze eigen Stoppen met Roken (SMR) poli durfde te wenden. Ik ben naar de SMR poli van het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ) gegaan en daar kreeg ik het boek van Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Dat is van hele grote betekenis voor me geweest. Daarom mijn besluit om mijn jubileumgeld hieraan te besteden. Het is sowieso belangrijk om niet te roken, maar zeker als je onder behandeling bent. Ik zie veel van onze patiënten nog steeds roken. Ik snap hoe moeilijk het is om te stoppen.”

Longtumor
Het bezoek aan de SMR poli van het RKZ bracht nog iets anders aan het licht. “Er werd een foto van mijn longen gemaakt en daarop was een longtumor te zien. Een verschrikkelijke mededeling. Ik ben geopereerd en hoefde geen bestraling of chemo. Inmiddels ben ik ruim vier jaar verder en laten de scans geen afwijkingen zien. Het gaat dus heel goed met me.”

Stress
Die ervaring als patiënt en als ex-roker heeft haar contact met patiënten veranderd: “Ik snap nu veel meer van wat een patiënt meemaakt als je de diagnose kanker krijgt. Ik snap de stress zo goed. Soms zijn patiënten door de stress alles kwijt, kunnen ze hun papieren niet vinden of hun tas of jas. Voorheen kon ik daar nog wel eens ongeduldig op reageren, nu niet meer. Je wereld staat op zijn kop bij zo’n diagnose.”

Speciaal plekje
De boeken konden overigens om belastingtechnische redenen niet rechtstreeks van het jubileumgeld worden betaald. Voormalig medisch directeur Emile Voest speelde hierin een belangrijke rol: “Ik hoorde van dit prachtige aanbod van Eugenie en dat zij op de regels stuitte. Daarom heb ik uit naam van de Raad van Bestuur de boeken aangeschaft. Zo’n mooi initiatief mag niet verloren gaan.” Ook Lizet den Ruijter, die Eugenie stimuleerde haar plan door te zetten en Wanda de Kanter hebben een speciaal plekje bij Eugenie. “Wanda’s boek heeft me enorm geholpen en toen ze van mijn initiatief hoorde heeft ze er via haar uitgever voor gezorgd dat het aantal boeken is verdubbeld. Ik kan nu 80 boeken overhandigen. Daar ben ik heel blij mee.”

Blij
De SMR poli is heel blij met gift van de 81 boeken. Annemieke Boon: “Het is onze ambitie om het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn met automatische doorverwijzing als onderdeel van elk behandelplan voor een motiverend gesprek over roken. We begeleiden patiënten bij hun rookstopproces, voor, tijdens en na de oncologische behandeling. Het doel van het stoppen met roken voor de patiënt is om een zo optimaal effect van de oncologische behandeling te behalen, mogelijke complicaties te voorkomen en kans op recidief of een nieuwe oncologische aandoening te verminderen.”

Gepersonaliseerde begeleiding
Het rookstop proces is niet makkelijk, maar met de juiste gepersonaliseerde begeleiding, de juiste hulpmiddelen bijvoorbeeld nicotine pleisters en/of medicatie, de kennis en bewustwording over de rookgewoonte, lukt het veel patiënten om te stoppen met roken, aldus Annemieke Boon. “Voor deze kennis en bewustwording lenen wij het boek Nederland stopt met roken uit aan patiënten die wij begeleiden. Veel patiënten zeggen dat dit boek hun veel eyeopeners heeft gegeven om tot een succesvolle rookstop te komen. Met de waarmaking van onze ambitie kunnen wij meer patiënten gaan begeleiden in de toekomst en komt de donatie van de boeken als een geschenk uit de Rookvrije AVL Hemel. Veel dank aan Eugenie Nolten, Emile Voest en Wanda de Kanter.”

Advertentie