Onderaan RTL en OP1 uitzending

Pauline en ik gaan vroeg op weg omdat wij een afspraak hebben met demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. We verdwalen nogal eens dus we zijn op tijd. We hebben ons goed voorbereid op dit gesprek in ruggespraak met ons Bestuur van Rookpreventie Jeugd. We zijn Paul Blokhuis zeer dankbaar voor zijn ferme beleid en moed. Hij blijft staan, hij blijft zichzelf, één blok integriteit. We hebben het in het verleden wel eens anders meegemaakt. Onze rechtszaak tegen de Staat is daar een direct gevolg van geweest: Nederland heeft in 2005 vrijwillig het juridisch bindend akkoord getekend met de Wereld Gezondheid Organisatie, de WHO, waarin staat beschreven dat de brede overheid geen contact mag hebben met de tabaksindustrie als het over beleidskwesties gaat. Wij toonden aan hoezeer Nederland dit akkoord met man en macht negeerde. ( FCTC 5.3 rechtszaak 2016 met Mr Phon van den Biesen) .

We gaan de eindeloze roltrappen in het walhalla van de zorg naar boven…. en er wordt ons verzekerd dat het een leuk gesprek gaat worden, in een wat grotere kamer… en dan zie ik Bram, Pieter en Froukje en Huib (kinderen en partner) allemaal op 1,5 meter van elkaar met een mondkapje op, wat doen zij daar, ik had ze toch net nog thuis gezien……. er staat een TV ploeg van RTL en er zijn journalisten. Paul Blokhuis houdt een verpletterend mooi verhaal en onze dochters mogen onze orde op spelden. De dochter door wie en voor wie ik zelf stopte met roken… Onze uitgever Mariel Croon van Nederland stopt! met roken en Motiveren kun je leren heeft samen met Monique van Orden, die voorheen voor Longkanker Nederland werkte deze onderscheiding in samenspraak met vele anderen, waaronder de gezamenlijke fondsen voor een Rookvrije Generatie voor elkaar gekregen. We horen dat deze uitreiking al 2 x was uitgesteld door de corona crisis. Een keer zouden we hem krijgen in het Stoptober huis met Debbie Prijs , een andere keer in het Piet Borst Auditorium van het Antoni van Leeuwenhoek. Allemaal top locaties. Aansluitend houdt Leon van de Toorn, al jaren voorzitter van de NVALT, de longartsen vereniging, een zeer oprecht verhaal, waarin hij ook andere specialisten oproept om vaker uit de spreekkamer te komen. Deze onderscheiding is natuurlijk eigenlijk voor ons hele bestuur, maar bovenal voor Frits van Dam en “zijn” redactie van Tabaknee.

RTL maakt een mooie compilatie. De stroom bloemen is oneindig. Bizar dat ik net ben gaan waarnemen in het Rode Kruis Ziekenhuis vanwege de corona crisis: hun aandacht op alle niveaus voor ons beiden is hartverwarmend.

’s Avonds nemen we samen de gebruiksaanwijzing door: dit prachtige juweel mag je alleen op deze dag dragen, en daarna nooit meer….. ( tenzij je een toga hebt, maar die hebben we niet)…. we gaan dus maar heel laat slapen zodat we deze onderscheiding lang kunnen dragen.

De volgende dag zijn we, na een goede brainstorm sessie voor ons nieuwe project en zoom sessie met het NTVG en verslavingsartsen en verzekeraars te gast bij Paul de Leeuw en Astrid Joosten bij Op1. We hebben een geweldige redactrice die een compilatie van de laatste 13 jaar heeft gemaakt van onze weg en strijd tegen de tabaksindustrie. Ik ben een groot fan van Paul de Leeuw omdat hij mensen die kwetsbaar zijn zo ontzettend mooi kan ” neerzetten” . Een man met naast zijn stralende humor ware empathie. Hoe mooi is het dat we samen met Paul Blokhuis aan tafel zitten, met 2 kappers die dak en thuis lozen knippen en 3 cabaretiers die over hun mislukkingen vertellen. Een avond zonder corona….

Wij zijn heel erg blij met deze erkenning: dit statement. Ook dat is wel eens anders geweest. We zien het niet als een beloning, maar juist als een Orde(r) om er een tandje bij te gaan zetten.

Je hoort van ons

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5226981/beroemde-longarts-onderscheiden-zelf-ook-tot-mijn-47ste-gerookt

Vanaf minuut 12′ :

https://www.npostart.nl/POW_04917735

Advertentie