https://www.theguardian.com/society/2016/sep/03/vale-of-york-nhs-obesity-smokers-deny-elective-surgery

venticare-magazine5-2016_13_deel11-columnwanda

Er zijn grote financiele  tekorten in de gezondheidszorg in Engeland. Dus nu wordt voorgesteld om mensen die een electieve operatie moeten ondergaan en nog roken en/ of te dik zijn , op de lange termijn te schuiven, op een wachtlijst te plaatsen,  om op die manier geld uit te sparen op de korte termijn.  Het voorstel heeft het nog niet gehaald. Maar er wordt wel over nagedacht.

Wat vind je daar nu van? De reden waarom dit uitstel wordt voorgesteld is natuurlijk essentieel. Rokers die een grote operatie moeten ondergaan en roken hebben veel meer complicaties zoals wondinfecties, neurologische en cardiale complicaties, vaker longontsteking of overplaatsing  naar de Intensive Care. Dus om een roker die een grote operatie moet ondergaan eerst een zeer goede rookstop interventie te geven is zeer zinvol en tegelijk kosten besparend.  Patienten met overgewicht, die een gewrichtsoperatie moeten ondergaan van de onderste extremiteiten zijn zeer gebaat dat als zij na de ingreep weer gaan mobiliseren hun gewicht gedaald is, puur omdat dan de letterlijke belasting op dat gewricht minder zal zijn. En wie weet nemen hun klachten al zonder operatie af als zij afvallen….en zijn hun suiker en bloeddruk beter te reguleren..

Dus ja: elke arts, chirurg of anaesthesist zou dit nu al kunnen adviseren bij deze categorie patienten: omdat het veel beter is voor de patient en kostenbesparend is, een win win situatie. Alleen dan als er geen enkel risico bestaat door  het wachten met de ingreep zoals bij oncologische ingrepen. Hoewel daar ook op de lange termijn grote winst is te behalen als iemand stopt met roken: betere prognose, minder kans op bijwerkingen van de behandeling en een kleinere kans dat de tumor terugkeert of een tweede tumor optreedt.

Het voorstel is zeker kansrijk: maar doe het dan om het belang van de patient te steunen en niet  slechts als kostenbesparing of uit moralistisch perspectief. Wees helder over de boodschap. Roken is een ernstige verslaving, die een meerderheid niet zo maar kan stoppen. Het is niet zomaar een gewoonte. Ook overgewicht is, net als de nicotineverslaving,  door multifactoriele oorzaken ontstaan ( opvoeding, omgeving, verkrijgbaarheid, kindermarketing)  en de kans op afvallen is gering……dus er moet wel een grens gesteld zijn wanneer welk effect verwacht wordt. En als iemand faalt hij of zij toch de operatie krijgt die hij nodig heeft. Ben benieuwd waar de bariatrische chirurgie in dit verhaal blijft…..de talrijke operaties die vergoed worden om overgewicht te bestrijden.

Ik stel voor dat alle artsen die dit soort maatregelen overwegen zelf ook iets aan de oorzaak van deze ziekten gaan doen, om te begrijpen hoe complex het is: zowel de primaire als de secundaire preventie. En hoeveel tegenwerking je op politiek niveau tegenkomt. Politici kijken alleen naar de korte termijn en zij zijn  als de dood om effectieve maatregelen te nemen die er echt toe doen. Er zou wel eens een kiezer af kunnen haken….en dat is het enige wat echt telt in tijden van verkiezingen…

Advertentie