http://www.adweek.com/creativity/this-irish-anti-smoking-ad-is-so-good-its-now-running-in-new-york/ 

Hoewel het juridisch bindend WHO FCTC akkoord

http://www.who.int/tobacco/mpower/en/

door Nederland in 2005 vrijwillig getekend is, waarin bepaald wordt dat elk land campagnes moet voeren, accijns jaarlijks moet ophogen en nog vele andere zaken, zijn er al 8 jaar geen overheids campagnes meer over de gevolgen van roken.  Wordt er vanuit gegaan dat iedereen het wel weet? .. wat weet eigenlijk? Zelfs artsen weten de meeste  lange termijn gevolgen van roken van sigaretten niet…. en we weten uit het fantastische onderzoek van Geoffrey Fong

http://www.itcproject.org/researchers

dat Nederland van de westerse landen het minste weet van de gevolgen van tabak.

Een kind wordt niet geboren met kennis over dit soort zaken. En wat het ziet zijn verkooppunten in levensmiddelenwinkels…. boekwinkels, en ja dan zal het zo erg toch niet zijn? Voor een paar euro op elke straathoek, een middel net zo verslavend als heroine en cocaine…. maar dat is verboden. Stel je voor dat die middelen legaal zouden zijn op elke hoek voor een zacht prijsje, dan was het leed helemaal  niet meer te overzien.

https://www.youtube.com/watch?v=nXloClpBXHc

Wat zijn dan die gevolgen : tweederde van de rokers overlijdt aan de gevolgen van tabak.Tegenover elke tabaksdode staan 50 tabakszieken. Eenzaam alleen achter de geraniums door ernstig long, hart, hersenfalen, blind door maculadegeneratie, de lijst met gevolgen is oneindig en groeit nog elke week.

Tweederde van de beginners raakt verslaafd. 80 % wil stoppen.

Er blijven kinderen  veel te jong achter zonder een vader of moeder wat voorkomen had kunnen worden.

Overheid en VWS doe iets: voer campagnes zoals in Ierland, Engeland, Australie, Scandinavie. Landen waar er meer stoppers dan rokers zijn, landen waar nog maar 10 % rookt in tegenstelling tot Nederland waar dat meer dan het dubbele is. Laat de vrije markt niet bepalen hoe de toekomst er over 20 jaar uit ziet, de overheid is nu  aan zet. En zorg voor een ijzersterk rookstop netwerk: zodat al die wens stoppers na die prachtige campagne bij een echte gekwalificeerde rookstop coach terecht kunnen.

Advertentie