Rokers zijn slachtoffer van de tabaksindustrie

Wanda de Kanter, longarts Antoni van Leeuwenhoek en antitabaksindustrie-activist, ex roker

 

JA

 

Veel mensen, rokers en niet-rokers, vinden dat rokers zelf verantwoordelijk zijn voor hun tabaksgebruik. Zij zijn er immers zelf mee begonnen en als ze het echt willen kunnen ze er ook weer mee stoppen. Zij realiseren zich echter niet dat rokers willens en wetens verslaafd zijn gemaakt door een uiterst manipulatieve industrie.

 

Wat zijn de feiten?

 

Acht op de tien rokers begint als kind, dus voor zijn 18de met roken. Zij gaan meestal roken om erbij te horen of omdat ze sigaretten aangeboden krijgen door hun omgeving. Van een bewuste keuze is geen sprake. Twee van de drie beginners raakt (snel) verslaafd en wordt een dagelijkse roker. Zij blijven roken omdat zij afhankelijk zijn geworden van de nicotine. Rokers die probeerden langere tijd te stoppen weten hoe lastig dit is. Dan merk je pas hoe onvrij je als roker bent.

Dat is precies de opzet van de tabaksindustrie. Die manipuleert en stopt honderden stofjes in de tabak om sigaretten makkelijk rookbaar en extra verslavend te maken. Pure tabak kun je niet inhaleren. Maar door de tabak te bewerken en er hoestdempers en (smaak)stoffen aan toe te voegen kunnen mensen sigaretten roken. Toegevoegde ammoniak helpt bovendien de nicotine binnen 7 seconden in je hersenen te parachuteren. En nicotine is een extreem verslavende stof, minstens zo verslavend als cocaïne en heroïne.

Door de extreem snelle opname van de nicotine koppelt een roker elke sigaret aan zijn andere gewoonten. Daardoor wordt een kop koffie, een glas wijn of een rondje met de hond zonder sigaretje erbij een kwelling en dat maakt het stoppen zo moeilijk.

 

Gaatjes in filters

Maar het is nog erger. Want de sigarettenmakers hebben een manier gevonden om rokers per sigaret veel meer nicotine toe te dienen dan wettelijk is toegestaan. Door kleine gaatjes in de filters van sigaretten te maken worden de testmachines van controle-instituten beduveld. De door die gaatjes extra aangezogen lucht verdunt de rook en daarmee de hoeveelheden nicotine én kankerverwekkende stoffen in die rook.

In het echt dekt een roker die gaatjes af met zijn vingers en mond. Die krijgt daardoor per sigaret tot 2,5 keer zoveel nicotine en schadelijke stoffen binnen. Wie een pakje per dag rookt, rookt er dus eigenlijk twee. Meestal is twee voor de prijs van één goed nieuws. Maar niet in dit geval, want de roker wordt nog afhankelijker gemaakt en krijgt op de koop toe dubbel zoveel schadelijke teer en andere stoffen binnen.

Geen wonder dus dat twee van de drie rokers doodgaan aan de gevolgen van het roken. Een kwart van hen zelfs voor hun pensioen. En naast elke tabaksdode staan vijftig mensen die er ziek door zijn geworden en ongewenst onvruchtbaar of blind zijn, of kampen met hart-, long- of hersenfalen. Al deze mensen, de patiënten die ik dagelijks in mijn spreekkamer krijg, zijn slachtoffers van een verdorven industrie die roken voorstelt als een vrije keus, maar ondertussen jonge mensen zo snel mogelijk zwaar afhankelijk maakt van een dodelijk product.

Naschrift:

Rokers, nabestaanden en patienten die  ziek zijn geworden door roken en deel uitmaken van de Sick of Smoking beweging nemen beslist niet de slachtoffer rol aan. Zij zijn activistisch, en nemen stelling. Dat is niet eenvoudig als je stikt van de benauwdheid, pijn hebt van longkanker, of overloopt van verdriet door het gemis van je geliefde. Zij – de aangevers-  worden vaak aangevallen dat zij zich een slachtoffer rol aan meten. Dit is absoluut onjuist. Zij combineren een zware tijd met deze strijd. De strijd tegen kanker zal de arts en de medicatie moeten aanpakken, de strijd om hun kinderen te beschermen tegen de tentakels van de veelvraat multinational die de tabaksindustrie is, gaan zij moedig aan.  Het gaat  niet om genoegdoening voor hun ziekte , het gaat hen om bescherming van hun nageslacht.

Overigens maakte Maurice de Hond vorige week bekend dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor vervolging is en is er in Frankrijk ook een zaak opgestart tegen de sjoemelsigaretten

 

Advertentie